Články

Ze zápisníku daňové poradkyně aneb zajímavá výpověď jednoho z mých klientů

Věřit je vynikající vlastnost, pokud druhá strana je hodna naší víry. Je to velké filozofické téma, ale co se týká ekonomiky, by měl být člověk hlavně pragmatický. A protože to já nejsem, tak nyní mohu psát o tom, co se mi přihodilo. Píši proto, že podobnou situaci mohou prožít i moji kolegové a možná, že je tímto uchráním od podobného problému, anebo popřípadě potěším, že se v něm neocitli sami.

Daňový balíček 2021

Novinky v rámci hmotného majetku se zpětnou aplikací v daňovém přiznání roku 2020.

Zvýšením minimální mzdy na 15 200 Kč vzroste i mzda zaručená

V minulém čísle jsem řešila zaručenou mzdu a nevěřila, že v současné a nastávající ekonomické krizi dojde do 31. 10. 2020 k opětovnému zvýšení minimální mzdy. Na to samozřejmě navazuje i mzda zaručená, která – jak jsme si psali v minulém čísle – je kategorizována do 8 skupin. Velmi mě potěšily reakce na tento článek, kde jste oprávněně zkoumali v rámci vaší profese, jak správně postupovat v rámci veterinárního lékaře či lékařky, protože ve skupině č. 7 zaručené mzdy je výslovně: finanční expert…

Nejnižší úrovně zaručené mzdy

Tentokrát si zrekapitulujeme minimální mzdu za rok 2020 a na vaše časté dotazy ze stran zaměstnavatelů probereme nejnižší úrovně zaručené mzdy. Výši minimální a zaručené mzdy chce stát pravidelně valorizovat. Nařízením vlády č. 347/2019 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí, ve znění pozdějších předpisů, došlo od 1. 1.…

Jak na fakturace

Fakturace od osoby bez živnostenského oprávnění nebo osoby podnikající dle zvláštních předpisů, jako jsou např. veterinární lékaři, advokáti, auditoři, daňový poradci atd.

Jak budou posuzovány příjmy z prodeje štěňat?

Dnešním tématem otevřu záležitost příjmů souvisejících s prodejem štěňat. Obdobné to je i u pronájmu DHIM, NIM, HIM. atd., nezahrnutého v obchodním majetku. Mnoho z nás si neuvědomuje, ať už jde o podnikatele OSVČ, právnický subjekt nebo fyzickou osobu podnikatele, že příjem do určitého limitu musí zdanit v souladu se zákonem. A protože je téma chovatelů a jejich příjmů z prodeje štěňat novým majitelům hodně diskutované, zkusíme se na tuto problematiku podívat z obou stran.

Zruší se daň z nabytí nemovitosti?

Dnes nahlédneme na daň z nabytí nemovitostí. Tato daň prošla mnoha změnami. Dříve vždy platil tuto daň prodávající. Při současné legislativě vždy platí daň z nabytí nemovitostí kupující, aby nedocházelo při neuhrazení daně dříve kupujícím.

EET odložena!

Dne 4. 5. 2020 rozhodl kabinet premiéra Andreje Babiše o odložení povinnosti EET. Tento záměr ještě musí posvětit senát.

Žádost o bonus pro OSVČ

Dne 9. 4. 2020 schválil Senát návrh zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními proti šíření koronaviru SARS-CoV-2, představil také jednoduchý manuál, kdo má nárok a kdo ne v rámci OSVČ. To je strana A, ale bohužel to má i stranu B, kterou řeší daňový řád v případě neoprávněného nebo neúčelového čerpání.

Ekonomika a covid-19

Vážení čtenáři, píši k vám v této nelehké době a stručně vás seznámím s možnostmi pro podnikatele, zaměstnance, čerpání OČR (ošetřování člena rodiny), posečkání daní a EET. Velkou část ekonomických informací vám přímo na stránkách www.vetkom.cz zveřejňuje Komora: zde najdete aktuální novinky, které pro vás připravuji v rámci sekce ekonomiky a daní.

Exekuce – insolvence

Co člověka může potkat jak vlastním přičiněním, tak za pomocí druhé osoby.