EET odložena!

Dne 4. 5. 2020 rozhodl kabinet premiéra Andreje Babiše o odložení povinnosti EET. Tento záměr ještě musí posvětit senát.

Povinnost elektronicky evidovat tržby (EET) se odloží do konce roku 2020

Změna se dotkne všech čtyř vln. Tedy jak velkoobchodu, maloobchodu, stravování a ubytování, které patřily do prvních dvou vln, tak i subjektů, které se měly původně začít evidovat 1. května 2020.

Poslanci začali jednat o návrhu vlády a schválili odložit celou EET do konce roku. Potvrdit to ještě musí Senát. Senát včetně podnikatelských odborů navrhují odložení do roku 2023. Ale to je zatím vize a poměrně daleká budoucnost.

Povinnost evidovat tržby a povinnost umístit informační oznámení tedy začne platit od 1. ledna 2021 s tím, že poplatníci budou mít před tímto datem tři měsíce na přípravu zahájení či opětovné zahájení plnění evidenčních povinnosti.

Důvodem rozhodnutí vlády je podpořit ekonomiku, která se zadrhla kvůli pandemii koronaviru. Jsem za to moc ráda a hlavně kvůli vaší profesi veterinárního lékaře. Ale trošku zde polemizuji se změnou názorů našich zákonodárců. EET, jak tvrdila dříve vláda (Ministerstvo financí), měla narovnat podnikatelské prostředí a s rozhodnutím ze 4. 5. 2020 vláda mění názor s tím, že chce podpořit ekonomiku.

Shledávám v tom přinejmenším precedens: napřed šlo boj za EET - nástroj k narovnávání podnikatelského prostředí, aby se nyní na tento nástroj zcela změnil ekonomický názor. Zde se potvrzuje, že o narovnání podnikatelského prostředí vůbec nejde. To jasně ukázala samotná vláda, ale skrývají se za tím asi i jiné aspekty. Jistě i blížící se volby. Těch důvodů bude asi mnohem více, ale dost spekulací.

Přeji vám krásné jarní dny.

Motto na konec:
Pravděpodobnost, že se stane něco vysoce nepravděpodobného, je vždy vyšší, než nám ukazují statistické výpočty.

Edita Jelínková Hrdličková
EHV Enterprise, a. s.